Wednesday, March 7, 2012

De streber berispt

Mijn collega's grijnsden van oor tot oor. Na maanden van plagerijen en flauwe grappen, verhalen over de economische superman en de toekomstige Europese kampioen voetbal, kwam het uur der gerechtigheid. Payback time! Hoe beleefd mijn collega's normaal zijn, bij de nabespreking van de voetbalwedstrijd Duitsland-Frankrijk was het leedvermaak groot. Mijn nieuwe Franse collega glansde. Het was maar een voetbalwedstrijd, toch was het balsem op de wonden van de Franse ziel.

Frustratie uitleven op de Duitsers? En als de Europese regeringsleiders de afgelopen week beter hadden opgelet, was het ook voor hen payback time geweest. Met barsten in de dominantie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel tot gevolg. Er was een berisping voor het ijverigste jongetje in de euroklas. In een rapport van de OESO over structurele hervormingen kwam Duitsland er belabberd uit. Volgens de OESO is Duitsland zelfs een hekkensluiter bij de implementatie van nieuwe structurele hervormingen. Koplopers zijn, ik durf het nauwelijks te zeggen, Griekenland, Portugal en Spanje. De OESO constateerde dat de Duitse regering op dat vlak sinds 2008 stil heeft gestaan. Ja, diezelfde Duitse regering die bezuinigingen en structurele hervormingen tot de nieuwe Europese religie heeft gemaakt.

Na de voetbalwedstrijd was mijn reactie op de collega's nog luchtig. Het was een vriendschappelijke wedstrijd, die niet zo veel voorstelde. Er waren basisspelers geblesseerd en je kan niet altijd winnen. Mijn ego was geenszins gedeukt. Het OESO-rapport zal in Berlijn een gelijkaardige reactie hebben uitgelokt. Voor de andere landen waren de hervormingen broodnodig, maar toch niet voor Duitsland? Het was maar een OESO-rapport en bovendien sprak de goede economische prestatie van het afgelopen jaar voor zich. Toch? Dat OESO-rapport kan rustig het archief in.

Niet te snel. In de schaduw van de Duitse hegemonie en het permanente crisismanagement ontstaat namelijk alweer een kleine hervormingsachterstand. De jongste economische hervormingen dateren nog van de regering-Schröder. Vergeleken met andere OESO-landen loopt Duitsland nog steeds achter wat betreft onderwijs en het wegnemen van belemmeringen voor ondernemingen. Tegelijk zijn de directe belastingen en de belastingen op arbeid hoger dan het gemiddelde van de OESO.

Hoogmoed komt voor de val. Op dit moment blijft de Duitse economie het beste dat Europa te bieden heeft. Maar Duitsland mag niet op zijn lauweren rusten. Niet economisch, maar ook niet bij het voetballen. Nog meer glimmende collega's bij de koffie kan mijn ego niet verdragen. Te beginnen in juni.

Dit stuk verscheen vandaag in het Belgische dagblad "De Tijd"

No comments:

Post a Comment