Tuesday, December 8, 2015
Column: De sterren voor 2016
Zelfspot is niet de meest opvallende karaktertrek van Duitsers. Zelfs na ruim een jaar weer in Duitsland te zijn, is de humorcultuurschok voor mij nog altijd wennen. Economen moeten hier het liefst ‘Herr Professor’ heten en bloedserieuze analyses voorstellen. Bij voorkeur zwaar aangezet, zoals ‘de vluchtelingen zijn de ondergang van Duitsland’ of ‘Mario Draghi rooft het spaargeld van alle Duitsers’. Dat heeft gewicht. Alleen is het jammer dat aan het eind van elk jaar blijkt dat ook humorloze humor geen garantie biedt voor trefzekere voorspellingen. Daarom nu mijn alternatieve poging om met on-Duitse humor een blik op het volgende jaar te wagen.
Te beginnen met Griekenland. Door de aanhoudende politieke chaos, de uitblijvende groei en de volledige uitverkoop van het land kantelt de sfeer onder de Griekse bevolking. De Grieken willen definitief uit de eurozone. Alexis Tsipras wint ruimschoots het nieuwe referendum over de grexit. Deze keer houdt hij zijn verkiezingsbelofte. De Duitse bondskanselier Wolfgang Schäuble, na de zelfstandigheid van Beieren en de val van Merkel de nieuwe regeringsleider van een CDU/Groenen-coalitie, feliciteert Tsipras met de woorden: ‘Sie sind geschafft.’
Als 'wederopbouw Zuid' stuurt Schäuble nog het oude bestuur van Volkswagen en het organisatiecomité van het WK voetbal 2006 naar Griekenland. Ze moeten er bekijken of de Olympische Spelen niet permanent in Griekenland kunnen plaatsvinden en of ze geen milieuvriendelijke investeringen voor de Grieken kunnen binnenhalen. Op hetzelfde moment blijkt dat elke Chinees aan vier iPhonekopieën echt genoeg heeft en dat de consumptie instort. Waardoor de wereldeconomie in een recessie belandt.
Na zijn verkiezingsoverwinning kondigt de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump onmiddellijk een ongekend stimuleringspakket voor 2017 aan. In elke Amerikaanse stad, al is die nog zo klein, worden wolkenkrabbers en casino’s gebouwd. Trump overweegt ook om wolkenkrabbers uit Londen naar de VS te verhuizen, vanwege de enorme leegstand in de Londense kantoorgebouwen na de brexit.
In het Midden-Oosten begint een valutaoorlog. Nadat de prijs van olie onder 20 dollar per vat is gedaald, geven de olie-exporterende landen de koppeling van hun eigen munt aan de dollar op. ECB-president Mario Draghi reageert onmiddellijk met QE3 en QE4. Tegelijkertijd publiceert Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker alweer een nieuw investeringsplan. Dit keer voor een Europees ruimtevaartprogramma. Als er eindelijk leven op andere planeten wordt ontdekt, kan dat de eurozone, door de nieuwe exportmarkt, eindelijk de broodnodige duw uit de recessie geven.
Zoals de lezer wel merkt, heeft de aloude Duitse dijenkletshumor mij ook al aangestoken en neemt deze column het glazenbolkijken voor 2016 niet serieus. Echt, wie heeft er eind 2014 de grootste crisissen van 2015 voorspeld? Maar zoals bij elke goede grap zit er misschien toch een druppel waarheid in…
Deze column verscheen vandaag in het Belgische dagblad "De Tijd".
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment